ABİDE 2019 sonuçları üzerine..

“Bilindiği üzere eğitim sistemimizde öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında çoktan seçmeli sorular kullanılmaktadır. Ancak çoktan seçmeli sorular, öğrencilerin cevapları kendilerinin oluşturmasına olanak vermez. Bu tür sorularda seçenekler vardır ve öğrencilerden seçenekler arasında tercih yapmaları beklenir. Bu nedenle bu tür sorularla öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme, yorum yapma gibi üst düzey zihinsel özelliklerinin ölçülmesi zordur. Öğrencilerin üst düzey zihinsel özelliklerini ölçmek için açık uçlu soruların kullanımı daha uygundur. Çünkü açık uçlu sorular öğrencilere düşünme ve kendi cevabını oluşturma olanağı vermektedir.

     ABİDE Projesiyle farklı soru türleri kullanılarak öğrencilerin üst düzey zihinsel özelliklerine sahip olma durumlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bunun sonucunda da ulusal düzeyde bir izleme-değerlendirme sisteminin kurulması planlanmaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilen pilot ve esas uygulamalarda, açık uçlu soruların ulusal sınavlarda kullanılabileceği görülmüştür.”

Bu yazı MEB’in ABİDE projesi kapmasında hazırlanan web sitesinden alındı. Geçen bir yerde bu projenin sonuçlarına ulaştım ve sonuçlar iç açıcı değil ne yazık ki. Sonuçlara göre 8. sınıf öğrencilerinin %20’si matematikte dört işlemde zorlanıyor. Ne yazık ki kendi dilinde yazılan metni okuyup anlamakta da ciddi sıkıntılar var ne yazık ki. Umarım iyileştirilebilecek bir eğitim programı oluşturulur.